Program k utkání #2425/1
HISTORY GAME: FBŠ SLAVIA Plzeň - Florbal Ústí
Rozhovor s posilou Ondrou Hlinovským před startem 1. ligy:

Rozhovor s posilou Ondrou Hlinovským před startem 1. ligy: "Nové výzvy se už nemůžu dočkat"

Po pětiletém působení v klubu Gorily Plzeň se náš odchovanec Ondřej Hlinovský vrací zpět do svého mateřského klubu. Podařilo se nám s Gorilami vyjednat jeho přestup zpět do Slavie a na Ondru se tak můžeme těšit už tento víkend na palubovce FBC Štíři České Budějovice, kde vstoupí FBŠ SLAVIA Plzeň do své premiérové sezóny v 1. lize mužů.

Foto: Flickr Gorily Plzeň

Ahoj Ondro. Za celý klub tě nejprve vítáme zpět na Slavii! Pojďme úplně na začátek. V klubu jsi vyrůstal a jsi jeho odchovancem, na co z tvého prvního působení ve Slavii vzpomínáš nejraději?
Ahoj, zdravím všechny sportovní fanoušky a florbalové nadšence, díky za pozvání! Za mé roky působení bezpochyby nejraději vzpomínám na fajn kluky a partu, hromadu zážitků a srandu na výjezdech i turnajích, kterou jsme spolu prožili nejen během mého působení ve Slavii, ale i po přestupu do Goril. Kontakt jsme nepřerušili a neustále jsme se setkávali na sportovních i rekreačních akcích, i když už jsme hráli za jiné kluby.

Na jaké vzpomínáš trenéry a spoluhráče? Je v současném áčku někdo, s kým jsi tehdy trénoval?
Většina koučů už se dnes soustředí především na své svěřence a trenérské povinnosti, spoustu z nich si však pamatuju i ze hřiště, kdy jsme společně nastupovali v zápasech za mužské týmy. Za ty roky jsem tady ale prošel pod tolika trenéry, že bych je těžko dal všechny dohromady. Někteří už od florbalu upustili úplně, jiní teď vedou zdejší elitní celky. Každý z nich na mně určitě zanechal alespoň nějakou stopu a měl částečný vliv na chod mé kariéry. Co se týče kádru, tak až na pár nedávných posil a mlaďochů jsem znal všechny moc dobře z minulých let, je tady super parta, takže nebyl sebemenší problém se zase zpět začlenit, za což jsem rád.

Druhá fáze tvé kariéry pokračovala v jiném plzeňském klubu, v Gorily Plzeň (tehdy Florbalová škola Plzeň). Jak zpětně hodnotíš tohle angažmá, kde jsi zakončil svou juniorskou kariéru a přesunul se do mužského týmu hrající Divizi?
Angažmá v Gorilách hodnotím rozhodně jako krok správným směrem, hodně mi těch 5 let dalo, potřeboval jsem především příležitost a důvěru, kterou jsem u Goril dostal, ať už začátkem této cesty v juniorském týmu, tak i dále v tom mužském. Měl jsem zároveň šanci sbírat zkušenosti po boku několika kluků, kteří si vyzkoušeli nejvyšší českou soutěž a hráčskou vyspělostí i kvalitou byli vysoko nad divizní úrovní.

V posledních letech jsi byl navíc klíčovou postavou Goril v bojích o postup do Národní ligy. Proč myslíš, že to několikrát těsně nevyšlo?
Pořád je to trochu otevřená rána, těžko se tolik o kousek nezdařených pokusů o postup hodnotí a samozřejmě se mi chce říct, že už to byla i trochu smůla a sled nešťastných událostí. Když to vezmu víc realisticky, tak z mého pohledu chybělo především vedení na lavičce, aby týmu drželo disciplínu a strukturu hry, kterou jsme se původně chtěli prezentovat. V mé poslední sezóně byl tým nakročen k postupu sice nejlépe, ale v půlce sezóny se po ztrátě trenéra začala vytrácet morálka i odhodlání při přípravě na finální fázi sezóny, které jsem se bohužel kvůli zranění nemohl plně účastnit a více týmu přispět. I když postup několikrát nevyšel, tak věřím, že kluci mají své kvality, vezmou to za správný konec a budu držet palce občas i z tribuny, aby se to v následujících sezonách zaslouženě vydařilo.

Ale pojďme na tvou současnou cestu. Nyní jsi podruhé hráčem FBŠ SLAVIA Plzeň. Jak se těšíš na tuhle výzvu v podobě 1. ligy? Nemyslíš, že bude účast v této prestižní soutěži pro současný tým až příliš velkým soustem?
Nové výzvy v první lize už se nemůžu dočkat, bude to pro mě velký skok i zkouška a sám jsem zvědavý, jak se dokážu adaptovat na tempo i tvrdost o dvě ligy výš. Tým jsem v průběhu let pravidelně sledoval, sám jsem se zúčastnil mnoha zápasů jako divák a jsem si více než jistý, že se svými výkony právem dostal do druhé nejvyšší soutěži. Teď je jen a pouze na nás, jak tuto možnost uchopíme a zda-li dokážeme sobě i fanouškům, že sem patříme a zvládneme držet krok s velmi zkušenými celky.

Jak zatím probíhá souhra s novými spoluhráči a na čem musíte ještě nejvíce zapracovat?
Přípravné zápasy před prvním startem už ukázaly, že je před námi spoustu práce a herních detailů k vypilování. Nicméně jsme absolvovali poměrně dost společného času na hřišti a pomalu budujeme vazby a hru, kterou budeme chtít předvádět. Podrobnosti si nechám do kabiny, ale nezapomeňte se přijít podívat na první domácí zápas, kde to můžete posoudit sami. :)

Soutěž startuje už tento víkend prvním ostrým zápasem na půdě Českých Budějovic, následně vás čeká domácí premiéra proti Ústí. S čím do prvních zápasů půjdete?
Dva úvodní zápasy budou střetem s realitou a rozhodně částečně odhalí naší připravenost do sezóny. Nemyslím si však, že bychom se výsledky měli až příliš svazovat, čeká nás hodně dřiny a zápasů, takže se ukáže až časem, jak dobrou práci odvádíme. Jsme nováčci ligy a zkrátka půjdeme předvést naší hru, té totiž věříme, že bude fungovat. Zároveň budeme chtít hned v prvním zápase ukázat sebevědomý přístup, vybojovat tři body proti Budějovicím a všechny upozornit, že se s námi musí počítat.

Domácí zápas proti Ústí nabídne rozhodně spoustu emocí a velkou bitvu proti favoritovi ligy, kterému nedáme ani kousek hřiště zadarmo. Bude tím pádem hodně záležet i na divácké kulise, která nás požene, tak si zakroužkujte 15. září, budeme Vás doma potřebovat!

Jaké máš od sebe v letošní sezóně očekávání?
Už teď je znát herní rozdíl, krok o pořádný schod výš oproti uplynulým rokům a čeká mě velká zkouška. Můžu ale říct, že si docela věřím, snažil jsem se poctivě připravit a už si pomalu zvykám i na novou značku florbalek FAT PIPE, takže jsem připraven pomoct týmu nejen bodovým přínosem, ale pokusit se převzít i jednu z klíčových rolí.

Ondro, díky za odpovědi a přejeme hodně štěstí v 1. lize, vítej doma!
Děkuju za přivítání i rozhovorovou premiéru a těším se na všechny nadcházející úspěchy, fajn zážitky a skvělou atmosféru!

Zpět na úvod